Duitse Pinscher
RAS INFO
Geschiedenis:
De Duitse Pinscher ook wel de Middenslag Pinscher genoemd, is de kortharige versie van de Middenslag Schnauzer. Voor het eerst werd de Gladhaar Pinscher beschreven in 1835 als een donker gekleurde hond met lichte aftekeningen, slank en goed geproportioneerd,
krachtig en steeds goed gehumeurd. Hij hield zich graag op in de paardenstallen, het verdelgen van ratten en muizen was zijn lust en zijn leven. Het was een..... gewone stal hond. Uiteindelijk heeft men hem toch ontdekt en in 1880 zijn in Duitsland de raspunten voor de Pinscher vastgelegd. In de fokboeken staan pups ingeschreven ook uit Schnauzer worpen. Hieruit kan men dus afleiden
dat de ruwhaar Pinscher (Schnauzer) en de gladhaar Pinscher met elkaar verwant zijn, op de zelfde voorouders terug gaan en in de voor-kynologische tijd met elkaar gepaard zijn. In de jaren 1950 tot 1957 leek het lot van de Pinscher bezegeld te zijn, de Pinscher was aan het uitsterven. Werner Jung heeft toen de fok van de Pinscher zelf ter hand genomen. In
samenwerking met enkele andere fokkers is het gelukt een veredeld Pinschertype op de been te brengen, in de allerlaatste minuut hebben ze het ras voor uitsterven behoed. In 1968 is voor het eerst de Pinscher, door import uit Zweden, in Nederland verschenen. In 1981 is de Duitse Pinscher Vereniging Nederland opgericht.
Pinschers & Schnauzers 1924 (von Richard Strebel)
De Pinscher- Schnauzerfamilie 1980
(von Marlies Esser)
1952 ratten verdelger
De Duitse Pinscher nu....
Tot aan heden is aan het uiterlijk van het ras wel het een en ander veranderd. Bekijken we foto's van rond de eeuwwisseling en vergelijken we ze met de hedendaagse Pinscher, dan zien we daar toch wel een groot verschil tussen. Zijn belijning is mooier, hij is eleganter geworden maar, het belangrijkste aan hem, zijn wezen, zijn karakter heeft hij behouden.
Land van herkomst:
Duitsland
Aanleg:
Waakhond en gezinshond
Grootte:
De schouderhoogte ligt tussen de 45 en 50 cm
Vacht:
De vacht van de Duitse Pinscher is gladharig.
Kleur:
Eenkleurig bruin (bruin in verschillende tinten tot hertenrood) of tweekleurig (zwart met rode, of bruine aftekeningen). Bij tweekleurige honden wordt zo donker mogelijk, effen, scherp afgetekend tan gewenst. Tan aftekening bevindt zich boven de ogen, aan de keel, twee driehoekige vlekken op de borst, duidelijk van elkaar gescheiden, aan de midden voeten van de voorhand, op de voeten, aan de binnenkant van de achterbenen en op het zitvlak.
Verzorging:
Door zijn korte beharing (gladharig) is hij makkelijk binnenshuis te houden, borstelen van de vacht zo af en toe is voldoende.
Karakter:
Vrolijk zeer intelligent en slim, onverschrokken, groot uithoudingsvermogen en weerstand tegen ziekte, vriendelijk, speels, geduldig met kinderen, trouw aan zijn eigen gezin, waaks, niet kleinzerig, als er iets te stoeien valt staat hij vooraan, in huis is het een rustige hond, kortom een zeer aanhankelijke en echte kameraad. Duitse Pinschers blaffen alleen wanneer het nodig is. Buiten, in zijn vrije natuur, moet men de Pinscher onder commando houden. Dan komt zijn temperament, dat binnenshuis zo rustig schijnt, tot uiting.
Opvoeding:
Duitse Pinschers zijn snelle leergierige honden, bij een goede, liefdevolle maar consequente en enigszins strenge opvoeding is het een ideale en in huis rustige hond. Dit ras heeft de mogelijkheden om in verschillende takken van de hondensport uitstekend te presteren.
Sociale aanleg:
Over het algemeen gaan Duitse Pinschers zeer goed met kinderen om, het is geen blaffer maar waken doet hij als de beste, visite wordt in eerste instantie luidkeels aangekondigd, maar daarna is het snel goed. De Duitse Pinscher verdedigt zijn terrein en zijn baas en diens gezin tot in het uiterste tegen kwaadwillende. Omgang met andere huisdieren levert in de regel geen enkel probleem op. BEWEGING: Duitse Pinschers hebben een gemiddelde behoefte aan beweging. Ze gaan graag mee als je een stukje gaat fietsen, maar drie maal daags een blokje om en wat met de hond spelen is ook voldoende.
Aanschaf pup:
Ga eens kijken naar een tentoonstelling, maak een praatje met de fokkers en verdiep je in het ras. Is het besluit genomen dat dit het ras is wat je zoekt, neem dan contact op met de rasvereniging.
Duitse Pinscher Vereniging Nederland, erkend door de Raad van Beheer. http://www.duitsepinschervereniging.nl/
Hier mijn bezoekje aan de tentoonstelling in 1990/91.
Eerst nog een Dwerg Schnauzer genomen, maar toch weer uitgekomen op de Duitse Pinscher.
Waakbord en stickers met mijn lieve Kyra erop. Trots op mijn hondje!
Tekening uit 1886, wedstrijd tussen Duitse Pinscher en Schnauzer (familie van elkaar).